Bahan-bahannya :
● 4 ketul ayam (lebih sedap bahagian peha)
● 6 ulas bawang merah#
● 2 ulas bawang putih#
● 1 labu bawang besar#
● 3 sudu ketumbar*
● 1 sudu jintan manis*
● 1 sudu jintan putih*
● 1 inci kunyit hidup#
● 2 inci halia#
● 3 batang serai (Ditik memanjang hingga bercerai)
● 1 inci lengkuas#
● 2 biji cili merah#
● 2 biji buah keras#
● 2 sudu besar santan#
● 2 sudu gula merah#
● garam secukup rasa#
Cara-caranya :
1. Sangai bahan yang bertanda * dan tumbuk halus. Sapukan pada ayam dan tahu serta tempe.
(Sebaiknya ayam di kelar sedikit supaya bumbunya menyerap)
2.Satukan dan kisar semua bahan yang bertanda #.
4. Lumurkan pada ayam dan tempe serta tahu. Taburkan serai yg dititik dan gaul rata. Perap sekurang-kurangnya 30 minit.
5. Goreng ayam dalam minyak penuh.
Bahan Sedak :
● 3 sudu besar tepung beras
● sedikit putih telur
● garam
● air dari perapan ayam.
Cara sediakan bahan serdak :
1. Satukan kesemua bahan dan kacau rata. Batter haruslah spt untuk menggoreng pisang kecairannya.
2. Titiskan pada minyak panas dan goreng garing. Angkat dan toskan.
Sambal ayam penyet :
6 Biji cili merah
5biji cili padi (tambahkan jika perlu)
6 ulas bawang merah
11/2 inci belacan
2 biji tomato
segenggam ikan bilis goreng
Garam dan gula secukup rasa.
Cara sediakan sambal ayam penyet :
1. Hiris bawang,cili dan tomato kasar-kasar.
2. Goreng belacan di dalam sedikit minyak. Angkat.
3. Goreng pula cili, bawang dan tomato. Angkat.
3. Tumbuk atau kisar kesemua bahan. Siap
Sedia untuk dihidangkan.
P/s: Terima kasih sudi membaca & share.
Jom Cuba : RESEPI TELUR AYAM MASAK KICAP LADA HITAM
0 Response to "RESEPI NASI AYAM PENYET"
Post a Comment