Bahan-bahan ( 1 kluarga leh makan )
1 ekor ikan patin/tenggiri (atau apa2 ikan, ikut selera)
4 ulas bawang merah-ditumbuk
3 ulas bawang putih-ditumbuk
2cm kunyit hidup-ditumbuk
1 btg serai dititik
3 btg daun kesum
1 bunga kantan-dibelah dua
1/2 mangkuk kecil air asam jawa
3-4 sudu besar cili kering yg dimesin
1 1/2 mangkuk kecil air biasa
garam dan gula (ikut rasa)
minyak masak
sedikit belacan (optional-ada yg x makan belacan)
Cara-cara
Panaskan minyak, masukkan serai, cili kering, bawang merah, bawang putih, kunyit dan belacan. Tumis hingga naik bau.
Bila sudah naik bau, masukkan air asam jawa, kacau dan biar mendidih.
Kemudian masukkan daun kesum, bunga kantan, kacau dan masukkan air. Biar mendidih.
Masukkan ikan, garam dan gula. Biar hingga masak ikan dan bolehlah dihidangkan.
Jom Tengok: Resepi Tiramisu Mudah Cepat
0 Response to "Resepi Ringkas Asam Pedas Orang Melaka"
Post a Comment