BAHAN-BAHANNYA
4 keping ikan tenggiri
3 inci halia, hiris halus
3 ulas bawang putih, hiris halus
2-3 biji cili merah hiris
5 biji bawang merah, hiris
4 - 5 camca besar cuka makan
1 cawan air,untuk kuah
1 camca teh tepung jagung, bancuh dengan sedikit air, kacau rata
Gula dan garam secukup rasa
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan
CARA MEMBUATNYA
Ikan tenggiri dilumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng hingga kuning keemasan, garing atau tidak terpulang pada individu. Angkat dan susun dalam bekas sesuai. Ketepikan.
Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah, bawang putih, halia dan juga cili hingga layu, masukkan air secukupnya. Biar mendidih.
Tambah cuka, garam dan gula secukup rasa. Pekatkan kuah dengan bancuhan tepung jagung. Masak sekejap dan rasa, jika ok, tuang atas ikan tadi. Hias dengan hirisan daun bawang dan bawang goreng...
IKAN TENGGIRI MASAK KICAP...
BAHAN-BAHANNYA
4 keping isi ikan tenggiri
1 biji bawang besar, hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1/2 inci halia, diketuk
1 biji cili merah, hiris serong
1 biji cili hijau, hiris serong
5 biji tomato ceri, belah 2 setiap satu
1 camca besar madu
1/2 camca besar kicap pekat
1/4 cawan kicap manis
1 camca besar sos tiram
1/2 camca teh cuka makan
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Air secukupnya
CARA MEMBUATNYA
Ikan dilumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam, goreng hingga kuning keemasan, ketepikan. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih, halia, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga harum. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap manis, madu dan juga air. Kacau dan biar mendidih.
Masukkan cuka dan juga ikan, masak dengan api perlahan hingga pekat. Masukkan cili merah, cili hijau dan tomato ceri. Gaul dan masak sekejap lagi, rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan dengan hirisan daun..
Resepi Menarik : RESEPI Kuih apam puteri Rainbow (3 Step je)
0 Response to " IKAN TENGGIRI MASAK CUKA ORIGINAL"
Post a Comment