RESEPI LAKSA KUALA PERLIS



1kg laksa beras - di rebus dan toskan (saya cuma guna laksa kering)
1kg ikan kembung - di bersihkan
1/2 kg ikan selayang - di bersihkan 

2 batang bunga kantan - di hiris
5 tangkai daun kesum
3 keping asam gelugur - saya masukkan 5 keping
3 liter air 
garam secukup rasa

BAHAN KISAR
250gm bawang besar
150gm cili kering - kurangkan jika tak tahan pedas
25gm belacan 

BAHAN HIASAN
8 biji telur - di rebus dan dibelah dua 
8 biji pulut udang - di potong dua
20gm cili padi - di potong
5 tangkai daun selom di hiris
1 biji timun di hiris seperti mancis

CARA MEMASAK:

1. Rebus ikan kembung dan selayang. Asingkan bahagian isi dan tulang ikan.

2. Isi ikan dikisar dan dimasukkan kedalam periuk yang berisi air. Kemudian kisar tulang ikan sehingga hancur, tapis dan masukkan ke dalam periuk yang sama.

3. Masukkan bahan kisar ke dalam rebusan ikan tadi.

4. Masukkan asam keping, bunga kantan, daun kesum dan perasakan. Biarkan mendidih dan angkat.

5. Masukkan laksa ke dalam mangkuk bersama bahan-bahan hiasan.

6. Akhir sekali tuangkan kuah ke atasnya dan sedia untuk di nikmati. Jangan lupa hidangkan bersama pulut udang.


0 Response to "RESEPI LAKSA KUALA PERLIS "

Post a Comment