RESEPI DIY ROTI BURGER & HOT DOG



Bahan-bahan :

1.TEPUNG GANDUM 800 GM 
2.GULA 40 GM 
3.GARAM 10 GM 
4.YEAST 18GM 
5.SUSU TEPUNG 50GM 
6.FORMAT / Bread Improver 10GM 
7.BUTTER/MENTEGA 100GM 
8.H20/AIR 450ML

Cara Membuat :-

1.Adun Tepung, garam,gula , yeast, susu tepung dan format , 2.masukkan air uli sehingga menjadi doh. 
3.Tambah Butter / mentega –uli doh sehingga lembut 
4. Biar ia naik selama 45 minit @ berganda saiznya.
5. Bahagikan doh menjadi 80gm untuk Roti Burger, manakala untuk soft roll 40gm. 
6.Bentukkan bebola dan griskan dulang pembakar. Biar ia naik selama 15 minit.Kemudian ratakan sedikit biarkan ia menaik 7.Sapukan dengan air/susu dan taburkan sedikit bijan/sesame ke permukaan.

Bakar pada suhu 190’ c selama 12-15 minit

Resepi yang diberi boleh digunakan untuk berniaga,untuk keluarga , keramaian dan sebagainya.


0 Response to "RESEPI DIY ROTI BURGER & HOT DOG"

Post a Comment