Resepi Nasi Minyak Jasmeen



Bahan bahan:
6 pot beras basmathi Jasmine- basuh, rendam 30minit dan tos
3/4 tin susu cair
2 biji bawang besar - hiris halus
2 ulas bawang putih - hiris nipis
3 helai daun pandan
1/2 ketul kiub ayam.
1 Kulit kayu manis, 2 bunga lawang dan 3 buah pelaga
Sedikit garam
1 sudu besar gula
Pewarna kuning/oren
2 sudu besar marjerin
2 sudu besar minyak sapi

Cara cara:
Panaskan marjerin dan minyak sapi. 
Tumis bahan penumis.
Masukkan bawang besar, bawang putih, halia, daun pandan. Tumis hingga wangi.

Masukkan beras yang telah ditos dan digoreng seketika. 

Masukkan susu cair, garam, gula, kiub ayam.
Akhir sekali tambahkan air secukupnya. (7 pot)

Bila dah agak kering, kecikkan api , ambil chopstick dan buatkan 3 lubang di atas nasi dan tuangkan setiap lubang dengan pewarna. Tutup periuk. Jika nk buat nasi hujan panas, guna 3 pewarna berbeza.

Bila nasi telah benar-benar masak, tabur kismis n tutup periuk. tutup api.

Lepas 15 minit baru kaup/gaul balik nasi hingga rata dengan chopstick untuk mengelakkan nasi patah.



2 Responses to "Resepi Nasi Minyak Jasmeen"