Masakan rakyat Malaysia kaya dengan penggunaan rempah ratus. Selain memberikan rasa yang enak, ia juga memberikan manfaat kepada kesihatan tubuh badan.
Rempah ratus yang dikisar dan diadun secara 'homemade' mempunyai rasa lebih enak jika dibandingkan dengan rempah yang dijual secara paket di pasaraya.
Namun, salah satu masalah yang dihadapi apabila mengisar rempah ialah hasilnya yang agak kasar. Ada cara untuk mengatasi masalah ini.
Anda hanya perlukan:
BAHAN-BAHAN:
Rempah kasar
Kuali
Pengisar
Penapis
CARA-CARA:
1. Masukkan rempah kasar ke dalam kuali dan sangai seketika hingga berbau wangi.
2. Masukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga halus.
3. Tapis dengan menggunakan penapis dan simpan dalam bekas kedap udara.
Artikel Berkaitan: TIPS MENYIMPAN KEK DAN BISKUT
0 Response to "Petua mengisar biji rempah agar lebih halus dan tidak berketul"
Post a Comment