Resepi Kuih Nona Manis


Bahan I:
3 biji telur ayam
1 cawan gula pasir
2 cawan santan
2 cawan tepung gandum

Bahan II:
2 cawan santan suji (santan yang diblender bersama pandan dan suji - suji ialah sejenis tumbuhan serupa pandan) - Amie tidak gunakan suji (tak pernah jumpa pokok suji di tempat Amie) Amie gunakan pandan emulco dan perasa pandan
1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan tepung jagung
1/2 sudu teh garam

Bahan III:
2 cawan santan kental (pati santan)
2 sudu makan gula pasir
2 sudu makan tepung gandum
1/2 sudu teh garam

Cara:
1. Pukul telur dan gula sehingga mengembang. Perlahankan kelajuan mixer, dan masukkan tepung gandum. Adun sebati dan kemudian masukkan pula santan dan diadun lagi hingga sebati. Ketepikan.

2. Campurkan santan suji (santan yang diblender bersama pandan tadi), gula pasir dan tepung jagung. Masak di atas api dapur sehingga meletu-letup dan memekat. Angkat.

3. Campurkan Bahan I dan Bahan II.Gunakan mixer hingga teradun sebati. Ketepikan. Jadinya... bila Bahan ! dan II dicampur, terjadilah adunan seperti dalam gambar di atas tu.

 Anda nak belajar lebih banyak resepi Kuih-muih? like fanpage kami disini : 1001 Teknik Mudahnya Buat Kuih

4. Naikkan periuk pengukus yang berisi air kukusan ke atas dapur dan bukakan api dapur.

Sementara itu, kita sediakan pula Bahan III.

5. Campurkan santan kental @ pati santan, gula tepung gandum dan garam ke dalam periuk. Kacau rata supaya tidak bergentel-gentel. Masak di atas dapur dan terus dikacau sehinggalah adunan mendidih. Angkat dan ketepikan. Gambar di atas ini pun dan Amie gunakan separuh.... itulah rupa adunan Bahan III.

6. Sediakan acuan pilihan yang sudah dioles dengan minyak. 

7. Tuang adunan hijau hingga hampir penuh.

8. Berikan di bahagian tengahnya adunan Bahan III dengan sudu. Amie buat macam di atas. Gunting muncung paip plastik dan benamkan di tengah-tengah adunan hijau, kemudian picit sehingga adunan naik.

9. Kukus di antara 7-10 minit.

10. Sejukkan Si Nona Manis sebelum dinikmati.

Jom Belajar Resepi Baru: RESEPI KUIH PIE TEE

0 Response to "Resepi Kuih Nona Manis"

Post a Comment