RESEPI MEE BANDUNG MUAR


Bahan-bahannya:
1 kg mee kuning
10 tangkai cili kering (buang biji dan rebus, toskan)
1 labu bawang putih (diketuk)
5 biji bawang merah
½ cawan udang kering, direbus dengan secawan air
½ cawan udang hidup
1 cawan daging rebus (dipotong nipis)
Sawi (sukatan ikut suka, potong anggaran 1 inci)
Kobis (sukatan ikut suka, hiris kasar)
¾ – 1 cawan gula pasir
3 – 4 cawan air rebusan daging
1 sudu makan sos tiram
Telur ayam (mengikut jumlah hidangan)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Lain lain perencah seperti daging ayam, fishballs, sotong, bunga kobis, hati rebus boleh dimasukkan.
Daun sadri & daun bawang, jika minat (dihiris)

Cara memasak kuahnya:
1. Kisar cili kering, udang kering & air rebusannya, gula, bawang putih & bawang merah.

2. Pijarkan sedikit minyak didalam kuali

3. Tumiskan bahan bahan yang dikisar. Jangan sampai garing

4. Masukkan sos tiram

5. Masukkan udang, daging rebus dan lain2 perencah

6. Masukkan batang sawi dan air rebusan daging dan garam. Biar sehingga pekat

sedia untuk dihidangkan bersama mee. lebih sedap dihidangkan sepinggan2
Panaskan kuah dan masukkan sebiji telur, sehingga separuh keras.
Masukkan sayur dan bila agak lembut, masukkan mee kuning untuk satu orang makan. 
.


0 Response to "RESEPI MEE BANDUNG MUAR"

Post a Comment