RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK 3 RASA



Bahan-bahan:

Ikan kembung 4 ekor
2 biji bawang putih - dicincang halus
5 biji bawang merah - dicincang halus
8 biji cili merah - dicincang halus (kalau suka pedas boleh gandakan cili ataupun guna cili api)
2 biji tomato - dipotong dadu
2 kerat nenas - di potong dadu
2 sudu cili boh
3 sudu sos tiram
2 sudu sos ikan
Sedikit daun ketumbar
1 sudu besar tepung jagung
serbuk kunyit
garam
gula
serbuk perasa
Minyak

Cara:

Ikan dibersihkan dan dilumurkan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh & tepung jagung. 
Goreng ikan tersebut sehingga garing. Angkat & toskan. 
Panaskan minyak di dalam kuali lain dan masukkan bawang putih yg dicincang & goreng sehingga separuh kekuningan. Kemudian masukkan bawang merah & goreng lagi sehingga naik bau. 
Masukkan lada merah yg telah dicincang tadi & goreng seketika. 
Kemudian, masukkan pula nenas. Masukkan tomato cincang, sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa & tepung jagung yg telah dibancuh dgn air. 
Apabila sudah masak, tuang kuah tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.
.


RESEPI POPULAR MINGGU INI: RESEPI TORTILAS (Hanya 5 Bahan)

0 Response to "RESEPI IKAN KEMBUNG MASAK 3 RASA"

Post a Comment